Szybki sos pomidorowy z pulpecikami z kaszy gryczanej



Składniki na sos:
-  około 500 ml wody
- 1 większa marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, kawałek kostki warzywnej
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- około 2 łyżki mąki pszennej
- makaron spaghetti pełnoziarnisty

Zagotować w garnuszki wodę, dodać liść, ziele, starte na tarce na drobnych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować około 5 minut, dodać przyprawy i koncentrat. Doprowadzić do wrzenia.
W szklance rozrabiam śmietanę ze paroma łyżkami sosu i dodaję mąkę, dobrze mieszam żeby nie było grudek. Wlewam do sosu i energicznie mieszam, Ponownie doprowadzam do wrzenia, doprawiam. Na koniec posypuję natką pietruszki.

Makaron gotuje wg przepisu na opakowaniu.

Do gorącego sosu wrzucam mini pulpeciki robione z mojego przepisu:
- kotlety z kaszy gryczanej i kaszy orkiszowej

Tylko przed smażeniem zamiast kotletów formuję pulpeciki.
Smacznego



Komentarze