Chaczapuri adżarskie

 Składniki na ciasto:

- 230 g mąki 00,

- 270 g mąki 450,

- około 260 ml ciepłego mleka, w zapasie około 20 ml

- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych,

- szczypta cukru,

- łyżeczka soli,

- 4 g drożdży,

  Składniki na farsz I:

- ser feta,

- mozzarella,

- 6 plastrów sera wędzonego, 

- kilka suszonych pomidorów,

- kilka szt. oliwek czarnych,

- pieprz,

- jajko do smarowania,

  Składniki na farsz II:

- ser feta 200 g

- szpinak 400 g (mrożony)

- 2 ząbki czosnku

- pęczek koperku, pieprz

- do posypania 3-4 plastry wędzonego sera pokrojone w kostkę

Opcjonalnie: na farsz, przed włożeniem do piekarnika kładziemy surowe jajko i pieczemy.(W oryginalnym chaczapuri adżarskim farsz składa się z różnych odmian sera, na który wykłada się surowe jajko.)

Wykonanie: 

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 10 minut. Zapas mleka porcjami dolewamy gdyby ciasto było za twarde - w zależności od gatunku mąki.

2. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę przykryte ściereczką lub folią w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje - kulki o wadze około 65 g. Odstawiamy przykryte na około 15 minut.

3. Farsz I - W między czasie ser feta i mozzarellę ścieramy na tarce, pomidory suszone oraz oliwki kroimy, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą - wszystko razem mieszamy. Ser wędzony kroimy w drobna kostkę - odstawiamy na później do posypania gotowych chaczapuri.

Farsz II - Szpinak smażymy na patelni do momentu odparowania wody, po przestygnięciu dodajemy rozdrobniony ser fata pokrojony koper i pieprz do smaku. 

4. Każdą kulkę rozpłaszczamy na owal, nakładamy farsz na środek, brzegi zaginamy do środka, formujemy kształt łódeczek. 

5. Chaczapuri smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pokrojonym w kostkę serem wędzonym.

6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, termoobieg przez około 10-12 minut.



Komentarze