Chaczapuri adżarskie
Składniki na ciasto:
- 230 g mąki 00,
- 270 g mąki 450,
- około 260 ml ciepłego mleka, w zapasie około 20 ml
- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
- szczypta cukru,
- łyżeczka soli,
- 4 g drożdży,
Składniki na farsz I:- mozzarella,
- 6 plastrów sera wędzonego,
- kilka suszonych pomidorów,
- kilka szt. oliwek czarnych,
- pieprz,
- jajko do smarowania,
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 10 minut. Zapas mleka porcjami dolewamy gdyby ciasto było za twarde - w zależności od gatunku mąki.
2. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę przykryte ściereczką lub folią w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje - kulki o wadze około 65 g. Odstawiamy przykryte na około 15 minut.
3. Farsz I - W między czasie ser feta i mozzarellę ścieramy na tarce, pomidory suszone oraz oliwki kroimy, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą - wszystko razem mieszamy. Ser wędzony kroimy w drobna kostkę - odstawiamy na później do posypania gotowych chaczapuri.
Farsz II - Szpinak smażymy na patelni do momentu odparowania wody, po przestygnięciu dodajemy rozdrobniony ser fata pokrojony koper i pieprz do smaku.
4. Każdą kulkę rozpłaszczamy na owal, nakładamy farsz na środek, brzegi zaginamy do środka, formujemy kształt łódeczek.
5. Chaczapuri smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pokrojonym w kostkę serem wędzonym.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, termoobieg przez około 10-12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz