Leczo - wegetariański gulasz z ciecierzycą wędzoną


 Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 400 g pieczarek
- puszka ciecierzycy
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryka czerwona
- natka pietruszki
- sól, pierz, papryka wędzona,vegeta, oregano, bazylia , szczypta cukru


 Cebulkę kroję w piórka i smażę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki, solę, pieprzę, dodaję oregano i bazylię. Po odparowaniu pieczarki przekładam do garnka. Na patelni smażę obrane ze skórki pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki, doprawiam solę, pieprzem oraz cukrem. Smażę aż zmiękną, przekładam do pieczarek. Cukinię kroję w sporą kostkę smażę, posypuję vegetą pieprzem, po odparowaniu wody dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę smażę i przekładam do garnka. Garnek stawiam na kuchence i chwilę duszę razem dodaję koncentrat i podsmażoną ciecierzyce z puszki obsypaną wędzoną papryką. Na koniec posypuję świeżą natką pietruszki lub selera. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Podaję z makaronem lub ryżem, kaszą albo chlebem.

Komentarze