Kotlety z kaszy gryczanej i kaszy orkiszowej

 Składniki:
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej
-  około 100 g sera białego półtłustego
- 1 pokrojona w kostkę podsmażona cebula
- 1 jajko
- około 3 łyżki niegotowanej kaszy manny
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia

Oba woreczki ugotowanej kaszy wymieszać, dodać cebulkę i do jeszcze ciepłych kasz dosypać 3 łyżki kaszy manny, odstawić. Po ostygnięciu dodać resztę składników, doprawić.
Formować małe kotleciki lub kulki. Smażyć na oleju lub piec w piekarniku 180 st przez około 10 minut.


Ja podałam kotleciki z ziemniaczkami, surówką z białej kapusty i marchewki oraz z sosem pieczeniowym z pieczarkami (sos niestety z torebki ale obiecałam sobie że następnym razem zrobię go sama).
Smacznego !



Można kotleciki wrzucić do sosu i smakują jak pulpety , do tego kluski z ziemniaka i kaszy manny - przepis w moich wpisach : Kluseczki a'la śląskie.

Komentarze