Buraczki zasmażane

 Składniki:
- ugotowane i obrane buraczki (dowolna ilość ),
- cebula,
- śmietana 18% ,
-2 łyżki mąki pszennej
- olej
- sól, pieprz, magii
- natka pietruszki i liście selera










Ugotowane buraczki ścieram na tarce na drobnych oczkach, cebulę kroję na drobną kostkę i smażę do zrumienienia na oleju, dodaje do buraków.
Chwilkę duszę, dodaję sól, pieprz oraz magii,mieszam, dodaję śmietanę, u mnie około szklanki - miałam spory garnek buraków.  Na suchej rozgrzanej patelni smażę 2 łyżki mąki - trzeba uważać, żeby się zrumieniła ale nie spaliła. Gdy kolor jest odpowiedni dodaję trochę oleju i jeszcze chwilkę podgrzewam po czym dodaję do buraków i szybko i intensywnie mieszam. Ponownie zagotowuję na małym ogniu buraki ciągle mieszając od spodu. Na koniec dodaję parę gałązek drobno posiekanej pietruszki i parę liści selera również drobno posiekanego. Sprawdzam smak, jeśli śmietana była mało kwaśna to dodaję odrobinę octu aby zakwasić.
Smacznego !

Komentarze