Zapiekana cukinia faszerowana

Składniki:
-2 cukinie,
- 1 torebka ryżu,
- około 10 szt pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- pół cebuli,
- sól, pieprz, zioła
- ser halloumi,
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 2-3 łyżki ketchupu z cukinii lub pomidorowego









Ugotować torebkę ryżu. Cebulę smażę, dodaję pokrojone w kostkę pieczarki, gdy odparują doprawiam solą,pieprzem, ulubionymi ziołami,dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, chwilę duszę. Przekrawam cukinie na pół, łyżeczką wydrążam środek i około 1/4 część miąższu dodaję do warzywna patelnię, chwilkę duszę. W misce mieszam pół torebki ryżu z warzywami, doprawiam i dodaję ketchup z cukinii oraz kaszę. Cukinie delikatnie solę i pieprzę, napełniam farszem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 20 minut. Na patelni grillowej smażę ser halloumi.
Cukinie polałam sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek, koperek, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny)












Komentarze