Wegetariański placek po węgiersku

 Składniki na sos:
- 1 czerwona papryka,
- 30 gr pieczarek,
- 1 pomidor,
- 1 spora cebula,
- olej,
- mąka
- koncentrat pomidorowy,
- 2-3 łyżki ajvaru  pikantnego
- kasza pęczak około 2 garści
- czosnek 2-3 ząbki,
- Przyprawy: szczypta cukru,sól, majeranek, liść laurowy kminek,pieprz,ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz cayenne, sok z cytryny
- natka pietruszki

Składniki na placki ziemniaczane:
- ziemniaki,
- pół cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

Sos:
 Cebulę pokroić w piórka i smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki, smażyć aż woda odparuje, dodać obranego ze skórki pomidora, paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek i przyprawy oraz koncentrat i ajvar. Na koniec rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić sos. Oddzielnie ugotować kaszę pęczak i dodać do sosu - można pominąć. Posypać natką pietruszki.

Placki 
Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą lub mikserem, przełożyć na sitko i chwilkę odczekać aż odsączy się woda. Ziemniaki z sita przełożyć do miski, wodę odlać a pozostało na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Masę przyprawić, dodać jajko i mąkę dobrze wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz nakładać masę - duży placek na całą patelnię lub małe placuszki.





Komentarze