Pierogi z kaszą i serem

Składniki na farsz:
- 3 woreczki kaszy gryczanej,
- około 360 gr sera białego półtłustego
- 1 cebula
- sól, pieprz

Ugotowaną kaszę rozdrabniam w malakserze, dodaję ser biały oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulę. Doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. Robię kuleczki.




Składniki na ciasto:
- mąka,
- zimna woda,
- 2-3 łyżki oleju
- sól
Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
Z części ciasta wałkuję placek, wycinam szklanką kółka, nakładam kulkę farszu i lepię pierogi.
Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Po wypłynięciu gotuje 2-3 minuty.
Z takiej proporcji farszu robię około 33 sztuki pierogów takich całkiem sporych.


Komentarze