Pyszna zupa kalafiorowa

Składniki na wywar:
-2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki z natką
- kawałek selera,
- 2 gałązki liści selera,
- 3 kulki ziela
- 2 liście laurowe,
- pół cebuli,
- sól, pieprz, vegeta

Wszystkie składniki zalewam wodą - około 1,5 l, gotuję na wolnym ogniu wywar. Po około 1 godzinie wyjmuję warzywa i liście; marchewkę, kawałek pietruszki i selera ścieram na tarce na drobnych oczkach i dodaje  do wywaru.


Pozostałe składniki zupy:
- 3 ziemniaki,
- pół kalafiora,
- szklanka śmietany,
- 3 płaskie łyżki kaszy manny,
- 1 łyżeczka masła
Dorzucam do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki po około 5 minutach dodaję  pół kalafiora podzielonego na małe różyczki. Gotuję do miękkości ziemniaków i kalafiora. Pod koniec dodaję rozmieszane 3 płaskie łyżki kaszy manny ze śmietaną i odrobiną gorącej zupy, wlewam do zupy i mieszam, gotuję jeszcze 2 minuty, wyłączam gaz i dodaję masło. Gotowe.




Komentarze