Zupa szczawiowa


Gdy tylko zaczyna się sezon na szczaw to gotuję zupę szczawiową tak często jak się da, w tym roku planuje zamrozić po porcjowany szczaw, żeby cieszyć się w zimie jego smakiem.




Składniki:
- szczaw (pół reklamówki)
- 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, seler naciowy 2 kawałki  ,kawałek  pora, pół cebuli
- sól, pieprz, przyprawa w płynie typu maggi, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki
- 2 ziemniaki
- 4-5 łyżek śmietany 18%,
- jajka
- koperek

Szczaw płuczemy i kroimy liście na mniejsze kawałki.
Do garnka wkładamy: marchewki, selery, por, pietruszkę, cebule, zalewamy wodą około 2 l. Gotujemy wywar, przyprawiamy liściem i zielem, solą i pieprzem. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy poszatkowany szczaw i jeszcze gotujemy 3 minuty. Doprawiamy maggi i zaprawiamy śmietaną. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy koperkiem.

Komentarze