Risotto ze szpinakiem
Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- jedna cebula,
- bulion warzywny 0,70 l
- papryczka chili, pieprz,
- koperek,
- szpinak 200 g
- świeży koper,
- ząbek czosnku,
Sałatka:
- świeży szpinak,
- pomidorki koktajlowe,
- ser feta 100 g,
- kilka liści bazylii,
- ocet balsamiczny,
- garść żurawiny
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 torebki ryżu,
- jedna cebula,
- bulion warzywny 0,70 l
- papryczka chili, pieprz,
- koperek,
- szpinak 200 g
- świeży koper,
- ząbek czosnku,
Sałatka:
- świeży szpinak,
- pomidorki koktajlowe,
- ser feta 100 g,
- kilka liści bazylii,
- ocet balsamiczny,
- garść żurawiny
- 3 łodygi selera naciowego
1. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli wsypujemy suchy ryż i smażymy około 3 minuty- robimy to na wolnym ogniu.
2. Ryż podlewamy częścią bulionu i czekamy aż go wchłonie, po czym ponownie podlewamy i tak kilka razy. Czas gotowania ryżu zależy od gatunku wiec należy próbować, ja zawsze używam paraboilet bo gotuje się szybko około 20-25 minut.
3.Na sam koniec dodajemy szpinak, czosnek, pieprz,chili, posiekany koper i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Sałatka: w salaterce mieszamy: szpinak, pokrojone na pół pomidorki, posiekaną bazylię, pokrojone łodygi selera, pokruszony ser,żurawinę, polewamy octem ewentualnie doprawiamy.
Komentarze
Prześlij komentarz