Sos gulaszowy.

Składniki:
- papryka czerwona,
- pieczarki 300 g,
- cebula 2 szt,
- czosnek 2 ząbki,
- koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki,
- ajwar 2 łyżeczki,
- marchewka 1 szt.
- przyprawy: liść laurowy 4 szt., ziele 4 kulki, sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra, majeranek,kminek, natka pietruszki, cząber, tymianek
- zasmażka: 2 kopiaste łyżki maki pszennej, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju
- opcjonalnie parówki sojowe podsmażone w plasterkach



1. Zaczynamy od smażenia cebuli pokrojonej w piórka, gdy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawy: liść, kulka, sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, kminek, czosnek - smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
2. Dodajemy pokrojoną paprykę, smażymy do odparowania wody. 
3. Do garnuszka wlewamy około 0,5 l wody, gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy i ajwar.
4. Dodajemy warzywa i doprawiamy sosem sojowym.
5. Zasmażka: na suchą patelnie wykładamy mąkę i czekamy aż się zrumieni, pilnujemy i często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i olej, energicznie mieszamy żeby nie było grudek, (jeżeli mamy parówkę sojową to dodajemy podsmażoną).
6. Gotową zasmażkę wlewamy do naszego sosu i mieszamy.
7.Posypujemy natką pietruszki. 
8. Podajemy z plackami ziemniaczanymi, kopytkami lub kaszą.

Komentarze