Kotlety ryżowe z groszkiem

Składniki:
- jedna torebka ryżu,
- garść mrożonego groszku,
- pół marchewki,
- 3 łyżki startego selera,
- 0,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
- sól, pieprz, odrobiną sosu sojowego,
- cebula,
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
- jedno jajko lub 2 łyżki mielongeo siemienia lnianego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.

Ryż gotujemy 2 minuty dłużej niż podano na opakowaniu, seler i marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, groszek wrzucamy na 2 minuty do wrzącej i osolonej wody. Cebulkę drobno kroimy i smażymy. Łączymy wszystkie składniki, delikatnie i nie dokładnie blendujemy. Tworzymy małe kotleciki i smażymy do zrumienienia z każdej strony na gorącym oleju.
Z podanych proporcji wychodzi sporo koltecików, raz na obiad na drugi dzień wspaniałe smakują jako dodatek do pieczywa. Polecam.

Komentarze

Popularne posty