Kluski z nadzieniem z suszonych pomidorów.

Składniki nadzienia:
- pół słoiczka suszonych pomidorów,
- kulka mozzarelli,
- ząbki czosnku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka zalewy z pomidorów,
- sól, pieprz.

Składniki na kluski:
- około 1,5 kg ziemniaków,
- maka ziemniaczana i pszenna
- sól
- 1 jajko







Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po przestudzeniu obieramy, przeciskamy przez praskę. Całość dzielimy na 4 części i odkładamy jedną część, zapełniamy ją mąką pszenną plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodajemy sól i jajko,  zagniatamy ciasto jak na kopytka.

Składniki nadzienia blendujemy na jednolita masę.

Z ciasta odrywamy kawałek, robimy placek i wkładamy nadzienie, robimy kulkę wielkości małej mandarynki. Między czasie nastawiamy wodę, solimy. Na wrzątek wrzucamy partiami kluski i gotujemy od wypłynięcia 2 minuty.
Podajemy z octem balsamicznym i posiekaną bazylią lub z rozpuszczonym masłem.

Komentarze

Popularne posty