Turecki pierożki manti - wegetariańskie

 Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- woda

Składniki na farsz:
- 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
- pół cebuli,
- natka pietruszki,
- pieprz, 1/4 kostki warzywnej, 2 szczypty przyprawy ziarenka smaku
- pomidory suszone, ser feta
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Ciasto: łączymy wszystkie składniki, wody dolewamy partiami i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu odkładamy i przykrywamy ściereczką na około 10 minut.
Farsz: ugotowaną ciecierzycę blendujemy dodajemy sok z cytryny. Cebulkę drobno siekamy gdy się zeszkli dodajemy wszystkie przyprawy i jeszcze około 1 minuty smażymy. Dodajemy do ciecierzycy cebulę, natkę mieszamy i dzielimy na dwie porcję. Do jednej dodajemy około 4-5 plastrów suszonych pomidorów bardzo drobno posiekanych. Do 2-giego farszu dodajemy 1/4 kostki sera feta

Odrywamy kawałek ciasta i  wałkujemy dosyć cienko kroimy na paski i robimy kwadraciki, nakładamy łyżeczką farsz i lepimy małe sakiewki.
Pierożki z drugim farszem robię w kształcie trójkątów.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, około 2 minuty po wypłynięciu wyjmujemy pierożki. Gorące polewamy masłem i sosem.

Sos: jogurt grecki mieszamy z łyżeczką soku z cytryny, łyżeczką mielonej papryki słodkiej i szczyptą cukru oraz soli.



Komentarze