Marokańska zupa harira

Pyszna aromatyczna, rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienną pogodę. Smak pomidorów, warzyw, ciecierzycy i soczewicy doprawiony mnóstwem przypraw.

Składniki:
- 1 szkl. soczewicy czerwonej,
- 1 szkl. ciecierzycy
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 korzenia selera,
- kilka liści selera
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów obranych ze skórki
- 500 ml przecieru pomidorowego



Przyprawy:
- sól, pieprz
- 2 szczypty cukru
-  3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pasty paprykowej
-  1 łyżeczka utartego kuminu rzymskiego
-  1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry

Ciecierzycę z łyżeczką sody zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano płuczemy ciecierzyce i gotujemy do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę, krążki, półksiężyce - kto jak woli i smażymy razem z przyprawami na oleju. Zalewamy przecierem pomidorowym i pomidorami z puszki - gotujemy około 10 minut. Do warzyw dodajemy soczewicę i dolewamy około 1 l bulionu warzywnego. Gotujemy około 30 minut. Na koniec dodajemy ciecierzyce. Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy.

Zupę można też zjeść z ryżem lub kaszą i wtedy zamienia się w sos.

 min

Komentarze