Ciasto orzechowe
Biszkopt:
- 8-10 jaj
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
Krem:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- tabliczka gorzkiej czkolady
- kostka masła
- 1- 2 łyżki cukru
- Owoce lub dżem, kakao do posypania lub starta czekolada
Białka oddzielić od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy partiami cukier. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Gotową masę uzupełniamy przesianą mąką i zmielonymi orzechami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia od spodu a boki smarujemy masłem. Pieczemy przez pierwsze 20 minut w temp. 160 st C, następnie w 180 st C przez kolejne około 20- 25 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem.
Krem: Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z obiema mąkami, pozostałe mleko zagotować. Mleko z mąkami łączymy z gorącym mlekiem i gotujemy budyń.
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy partiami przestudzony budyń i na koniec rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Biszkopt przekroić na pół wyłożyć dżemem lub owocami, posmarować kremem i przełożyć 2-gi placek. Smarujemy kremem i posypujemy czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz