Ciasto orzechowe
















Biszkopt:
- 8-10 jaj
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
Krem:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- tabliczka gorzkiej czkolady
- kostka masła
- 1- 2 łyżki cukru

- Owoce lub  dżem, kakao do posypania lub starta czekolada



Wykonanie:
 Białka oddzielić od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy partiami cukier. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Gotową masę uzupełniamy przesianą mąką i zmielonymi orzechami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia od spodu a boki smarujemy masłem. Pieczemy przez pierwsze 20 minut w temp. 160 st C, następnie  w 180 st C przez kolejne około 20- 25 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem.

Krem: Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z obiema mąkami, pozostałe mleko zagotować. Mleko z mąkami łączymy z gorącym mlekiem i gotujemy budyń.
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy partiami przestudzony budyń i na koniec rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

Biszkopt przekroić na pół wyłożyć dżemem lub owocami, posmarować kremem i przełożyć 2-gi placek. Smarujemy kremem i posypujemy czekoladą.

Komentarze