Naleśniki z soczewicą

 Farsz:
- szklanka soczewicy czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół papryki czerwonej,
- około 300 g pieczarek,
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy prymat, papryka czerwona ostra,
- około 3-4 plastry sera żółtego


Naleśniki:
- mleko,
- mąka,
- jajko,
- sól, cukier,
- olej
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego mieszamy i smażymy naleśniki.
Soczewicę wrzucamy na 2 szklanki wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 13 minut, po tym czasie solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy i zostawiamy na około godzinę.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę  dodajemy przyprawy i smażymy do odparowania wody. Paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę dodajemy pieczarki i soczewice. Farszem nadziewamy naleśniki.


Komentarze