Buraczki marynowane na zimę

Składniki:
- buraki około 1,2 kg
przyprawy (porcja na jeden słoik):
- 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka kulek pieprzu czarnego
- 2  plastry cebuli
- 5 plastrów marchewki

Zalewa na dwa słoiki o pojemności do 0,5 l
- 1,5 szkl. wody,
- 0,5 szkl. octu,
- 5 łyżek cukru,
- 1,5 łyżki soli,
Wszystkie składniki połączyć i zagotować zalewę.
Buraki gotujemy w skórkach około 1 godzinę. Obieramy i wkładamy do wyparzonych słoików, na buraki marchewka,cebula i przyprawy. Zalewamy zalewą, zakręcamy i stawiamy do dołu denkiem aż do wystygnięcia.
Buraki wykorzystuję potem do sałatki, zupy czy na kanapkę.

Komentarze