Tarta z brokułami i groszkiem




Składniki na ciasto:
- około 120 g masła,
- około 1 szkl. mąki,
- szczypta soli,
- jedno żółtko

Wszystkie składniku siekamy nożem, łączymy i zagniatamy kulkę, wstawiamy do lodówki na około 20 minut lub robimy dzień wcześniej i przechowujemy w lodówce.

Farsz:
- jeden brokuł,
- groszek mrożony 200 g,
- pomidory suszone kilka sztuk,
- dwie garści startego sera żółtego,
- kulka sera mozzarella,
- 4 jaja plus jedno białko, które pozostało z ciasta,
- sól, pieprz, papryka wędzona, vegeta, pieprz ziołowy, oregano
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 cebula
- 2 duże łyżki śmietany 18%

Ziemniaki kroimy w kostkę lub cienkie plastry, smażymy na patelni z olejem często mieszając - około10 minut, doprawiamy,  dodajemy pokrojoną cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy dalej przez kolejne 10 minut w zależności od ziemniaków- do momentu aż będą al'dente ( jeśli zaczną się za mocno smażyć to trzeba przykryć pokrywką).
Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki,  wrzucamy na osolony wrzątek, Gotujemy 3 minuty , dodajemy mrożony groszek i gotujemy kolejne 3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna woda. Do miski rozbijany jajka, roztrzepujemy, dodajemy przyprawy, żółty ser, śmietanę, pokrojone suszone pomidory, mieszamy. Blaszkę o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto lub ścieramy na tarce , wyklejamy dno blaszki i brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy dla obciążenia fasolę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na około 10 minut, po tym czasie nakładamy farsz: najpierw połowę ziemniaków, brokuły z groszkiem, ponownie ziemniaki i zalewamy masa.jajeczną na wierzch układamy plastry mozzarelli, Pieczemy dalej w piekarniku około 20 minut.  Podajemy z sosem czosnkowym.

Komentarze