Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- pół litra ciepłego mleka, plus około 0,5 szklanki
- opakowanie suchych drożdży 8 g
- 180 ml jogurt naturalnego,
- 1 jajko - w temp.  pokojowej
- 2 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego
- szczypta soli,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 jabłka, (cynamon 2 szczypty)
- olej do smażenia

Mąkę, pół litra ciepłego mleka, drożdże, jogurt, jajko, sól, cukier, masło wymieszać łyżką. Jeśli jest gęste dolewać partiami dodatkowe mleko, konsystencja powinna być jak gęste naleśnikowe ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jabłka pokroić w kostkę i dodać do ciasta - jeśli lubicie to można dodać cynamon, ponownie wymieszać. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju. Podawać z cukrem pudrem.

Komentarze