Pasztet z soczewicy zielonej

Składniki:
- 1,5 szkl. soczewicy suchej,
- 1 torebka ryżu,
- 0,5 szkl. kaszy manny,
- 2 jajka lub 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki musztardy ostrej,
- warzywa: pół marchewki, 1 mała pietruszka, korzenia selera, kawałek pora
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, oregano, kminek mielony, papryka ostra,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie, liść laurowy

Warzywa pokrojone w małe kawałki wrzucamy na wodę, dodajemy ziele i liść, gdy woda się zagotuje dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut - nie solimy.
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek mieszamy, wyłączamy gaz.
Odlewamy na sicie wodę z soczewicy, wyjmujemy pora, liść i ziele, dodajemy do soczewicy ryż oraz przyprawy, musztardę, cebulę, kaszę, jaja, blendujemy wszystko. Blaszkę o długości około 21 cm lub większą (z pozostałej masy z mniejszej blaszki usmażyłam 6 kotletów) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy pasztet, dociskamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180 st C przez około 45-50 minut.



Komentarze