Świąteczne pierniczki od Agaty
Święta to czas nie tylko na gotowanie i sprzątanie, u nas z córką to czas na zabawę. W tym czasie można pozwolić sobie na więcej: w kuchni rozsypać mąkę, podjadać słodką posypkę i pyszny owocowy lukier na bazie soku z cytryny, pomarańczy lub grejpfruta.
- 1 kg mąki
- 1/2 litra miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1,5 torebki gotowej przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki cynamon
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta goździków
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
1. W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, masło i cukier na jednolitą masę - studzimy.
2. Kiedy ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy i kakao.
3. Składniki zagniatamy na jednolitą masę. po czym miskę okrywamy ściereczką i stawiamy w chłodne miejsce (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni - ciasto będzie luźne i klejące.
4. Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo pierniczki będą twarde i wycinamy pierniczki w ulubionym kształcie.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C pieczemy 12-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka oraz od piekarnika.
6. Pierniki gdy ostygną to robią się twarde. aby były miękkie wkładamy je do pudełek lub słoika zraszamy delikatnie wodą lub wkładamy kawałek chleba, albo plaster jabłka czy pomarańczy. Przy wkładaniu owoców trzeba pilnować i góra co 2 dni wymieniać żeby owoce się nie zepsuły. Ja osobiście uwielbiam gdy pierniki przechodzą sokami i zapachem z pomarańczy.
7. Przed podaniem ozdabiamy lukrem, kolorowymi posypkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz