Pasztecik z ciecierzycy z koperkiem
Składniki:
- szklanka ciecierzycy,
- jedna mała cebula,
- około 150 gr sera feta lub tofu
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, kminek, soda,
- pęczek kopru,
- około 100 gr fety
- olej lniany
Ciecierzyce zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy na noc. Rano płuczemy ciecierzycę i zalewamy nową wodą, gotujemy lub odstawiamy na kolejne kilka godziny. Ciecierzycę gotujemy do miękkości, Cebulę drobno siekamy i smażymy, gdy się zrumieni dodajemy sól, pieprz i kminek - jeszcze chwilkę smażymy. Ciecierzyce, cebulę, fetę blendujemy, dodajemy posiekany koper. Jeśli jest bardzo gęste podlewamy wodą oraz dodajemy olej lniany partiami - proporcje wedle uznania. sprawdzamy smak, doprawiamy dużą ilością kminku mielonego lub jeśli wolicie kumin rzymski (ja nie przepadam za jego zapachem, za to kminek bardzo lubię ).
Gotowy pasztecik przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Jeden słoiczek zamroziłam więc mam zapas.
- szklanka ciecierzycy,
- jedna mała cebula,
- około 150 gr sera feta lub tofu
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, kminek, soda,
- pęczek kopru,
- około 100 gr fety
- olej lniany
Ciecierzyce zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy na noc. Rano płuczemy ciecierzycę i zalewamy nową wodą, gotujemy lub odstawiamy na kolejne kilka godziny. Ciecierzycę gotujemy do miękkości, Cebulę drobno siekamy i smażymy, gdy się zrumieni dodajemy sól, pieprz i kminek - jeszcze chwilkę smażymy. Ciecierzyce, cebulę, fetę blendujemy, dodajemy posiekany koper. Jeśli jest bardzo gęste podlewamy wodą oraz dodajemy olej lniany partiami - proporcje wedle uznania. sprawdzamy smak, doprawiamy dużą ilością kminku mielonego lub jeśli wolicie kumin rzymski (ja nie przepadam za jego zapachem, za to kminek bardzo lubię ).
Gotowy pasztecik przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Jeden słoiczek zamroziłam więc mam zapas.
Komentarze
Prześlij komentarz