Babka biszkoptowa z jabłkami


Bardzo lubię piec, bo mnie to odpręża i poprawia mi humor. Ostatnio piekę rzadko, bo o linie trzeba dbać. Chciało by się mieć talię osy jednak miłość do czekolady i ciast nie pozwala osiągnąć wymarzonych rezultatów :). Dzisiaj, siedząc cały dzień w domu i mając do wyboru mycie okien lub pieczenie - musiałam się czymś zająć, oczywiście, że wybrałam pieczenie. Zapach cynamonu już roznosi się po domu wiec pozostaje tylko czekać.

Składniki:
- 6 jajek,
- 12 łyżek cukru (płaskie łyżki)
- 12 łyżek maki pszennej,
- 1 budyń waniliowy,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 jabłka,
- 3 łyżeczki cynamonu
- kawałek masła

Jajka ubijamy ze szczyptą soli, gdy będą puszyste dodajemy cukier partiami po łyżce. Do ubitych jaj z cukrem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (jeżeli jajka są duże to nabieramy więcej mąki na łyżkę, jeśli małe to płaskie łyżki mąki) oraz olej i delikatnie wszystko łączymy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem, na ciasto wykładamy kawałki obranych jabłek. Na wierzch sypiemy cynamon wymieszany z cukrem i kładziemy małe kawałeczki masła - dzieki temu na wierzchu zrobi się pyszna chrupiąca skorupka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st C, pieczemy około 35 minut.



Komentarze

Popularne posty