Pasta z pieczonych warzyw korzeniowych
-
2 duże lub 3 małe marchewki,
-
1 pietruszka,
-
pół dużego selera,
-
5 łyżek oleju,
-
1 torebka ugotowanego ryżu
-
ćwiartka kwaśnego jabłka ze skórką
-
3 łyżki selera marynowanego ze słoika
-
3 plastry cebuli
-
4-5 ząbków czosnku w skórkach
Marchewkę,
pietruszkę i seler obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładamy jabłko ze
skórą, cebulę i nieobrany czosnek. Do miseczki wlewamy olej
i dodajemy przyprawy. Mieszamy i polewamy warzywa, nacieramy je
olejem z przyprawami. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do
170 st C i pieczemy około 30 minut - do miękkości. Czosnek
wyciskamy ze skorupki, będzie go niewiele, jabłko ściągamy ze
skórki. Dodajemy ryż i seler - nie trzeba go odciskać z zalewy,
wszystko blendujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz