Pasta z pieczonych warzyw korzeniowych


Składniki:
- 2 duże lub 3 małe marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół dużego selera,
- 5 łyżek oleju,
- sól, pieprz, tymianek- większa szczypta, oregano- mała płaska łyżeczka , sos sojowy, papryka ostra
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- ćwiartka kwaśnego jabłka ze skórką
- 3 łyżki selera marynowanego ze słoika
- 3 plastry cebuli
- 4-5 ząbków czosnku w skórkach



Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładamy jabłko ze skórą, cebulę i nieobrany czosnek. Do  miseczki wlewamy olej i dodajemy przyprawy. Mieszamy i polewamy warzywa, nacieramy je olejem z przyprawami. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st C i pieczemy około 30 minut - do miękkości. Czosnek wyciskamy ze skorupki, będzie go niewiele, jabłko ściągamy ze skórki. Dodajemy ryż i seler - nie trzeba go odciskać z zalewy, wszystko blendujemy.

Komentarze

Popularne posty