Zrazy śląskie - vegańskie

Zrazy w konsystencji niebezpiecznie przypominają mielone, więc jak szukacie mięsnych smaków to polecam gorąco.
Składniki na zrazy:


- 1 opakowanie kotletów sojowych,
- 2-3 łyżki płatków jaglanych,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz, magii, papryka słodka,
- ogórek kiszony,
- cebula,
- musztarda,
- pieczarki,
Kotlety gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, miksujemy i dodajemy mąkę, płatki jaglane oraz przyprawy.
Na woreczku rozkładamy 1/4 masy , smarujemy odrobiną musztardy, układamy pokrojonego ogórka, plasterek cebuli, pieczarki podsmażone i odparowane. Zawijamy w rulonik jak cukierek i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, rozmijamy delikatnie i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub pieczemy w piekarniku na wysmarowanej olejem blaszce w 180 st C aż sie zrumienią.


Sos pieczeniowy:
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, papryka ostra,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki musztardy francuskiej
- olej
Cebulę i czosnek szatkujemy, przekładamy na patelnie i zalewamy szklanką wody.Dodajemy liść i ziele. Gotujemy aż cebula zmięknie, podkręcamy gaz i gotujemy do momentu odparowania wody, mieszamy i lekko zrumieniamy cebulę z czosnkiem - nie za bardzo bo będzie gorzkie. Przekładamy do naczynia i miksujemy, dolewamy ponownie szklankę wody - zagotowujemy. Na suchej patelni podsmażamy mąkę jak na zasmażkę - gdy zrobi się złoto -brązowa dolewamy olej i mieszamy. Zasmażkę wlewamy do wody z cebulą i energicznie mieszamy. dodajemy przyprawy, koncentrat, musztardę. Sos gotowy, gdyby był za rzadki gotujemy i odparowujemy wodę do pożądanej gęstości.

 Zrazy polewamy sosem przed samym podaniem.



Komentarze

Popularne posty