Złote gnocchi z warzywami i ziołami.

 Składniki na kluseczki:
- około 900 gr ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu),
- 90 gr mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, pół płaskiej łyżeczki kurkumy,

Warzywa:
- 2 marchewki,
- pół selera,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- jasna część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 3 łyżki oleju
Zanim zaczniemy robić kluseczki nastawiamy wodę i lekko solimy.
 Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i jeszcze ciepła przepuszczamy przez praskę lub gnieciemy.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, przyprawy. Szybko wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 4 części, robimy wałeczek i kroimy jak kopytka. Z każdego kawałka toczymy mały wałeczek lub kulkę i robimy wzór paseczków za pomocą widelca.
Na wrząca wodę wrzucamy kluski, wyciągamy po upływie 1 minuty od wypłynięcia gnocchi na powierzchnię.
Wykładamy na talerz i skrapiamy oliwą lub olejem.

 Warzywa kroimy na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju w następującej kolejności: seler, marchewka, po około 5-7 minutach cukinia, por. zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilkę smażymy pilnując żeby się nie przypalił, dodajemy sparzone i obrane ze skórki drobno pokrojone pomidory. Dusimy doprawiając solą i pieprzem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw.
Cukinia puści wodę ale nie redukujemy jej tylko powstały sosik polewamy po kluskach.
Smacznego.




Komentarze

Popularne posty