Pizza włoska na cienkim cieście
Składniki na ciasto:
- 4,5 szkl. mąki
- opakowanie suchych drożdży 8 g
- 1,5 szkl. letniej wody,
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli,
- 6 łyżek oleju
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy chwilę ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odkładamy w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny.
Dodatki do pizzy: oliwki, świeża cebula, suszone pomidory, kukurydza z puszki, czerwona papryka, świeże pieczarki, ser gouda, ser halloumi zamarynowany wędzoną papryką, rukola. Dla gości mięsnych plasterki salami.
Sos czosnkowy:
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, szczypta cukru
- sok z cytryny,
- 3 łyżki majonezu,
- 150 ml jogurtu greckiego - ja użyłam z lidla
- 3 łyżki śmietany
Czosnek przeciskamy przez praskę, solimy i rozcieramy - odstawiamy na godzinę. Do czosnku dodajemy przyprawy, majonez, jogurt, śmietanę i kilka kropli soku z cytryny. Schładzamy przed podaniem w lodówce co najmniej 1,5 godziny.
Sos pomidorowy:
- kartonik przecieru pomidorowego,
- 2-3 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków suszonych,
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
Ciasto dzielimy na 3 części. Rozciągamy na placek lub wałkujemy wałkiem. Smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem, rozrzucamy ziarenka kukurydzy, kawałki pomidorów suszonych, kawałki papryki, pieczarek, cebuli, oliwek oraz sera halloumi. Pieczemy w 220- 250 st C około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy rukolą . Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorowym.
- 4,5 szkl. mąki
- opakowanie suchych drożdży 8 g
- 1,5 szkl. letniej wody,
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli,
- 6 łyżek oleju
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy chwilę ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odkładamy w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny.
Dodatki do pizzy: oliwki, świeża cebula, suszone pomidory, kukurydza z puszki, czerwona papryka, świeże pieczarki, ser gouda, ser halloumi zamarynowany wędzoną papryką, rukola. Dla gości mięsnych plasterki salami.
Sos czosnkowy:
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, szczypta cukru
- sok z cytryny,
- 3 łyżki majonezu,
- 150 ml jogurtu greckiego - ja użyłam z lidla
- 3 łyżki śmietany
Czosnek przeciskamy przez praskę, solimy i rozcieramy - odstawiamy na godzinę. Do czosnku dodajemy przyprawy, majonez, jogurt, śmietanę i kilka kropli soku z cytryny. Schładzamy przed podaniem w lodówce co najmniej 1,5 godziny.
- kartonik przecieru pomidorowego,
- 2-3 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków suszonych,
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
Ciasto dzielimy na 3 części. Rozciągamy na placek lub wałkujemy wałkiem. Smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem, rozrzucamy ziarenka kukurydzy, kawałki pomidorów suszonych, kawałki papryki, pieczarek, cebuli, oliwek oraz sera halloumi. Pieczemy w 220- 250 st C około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy rukolą . Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz