Świąteczny wytrawny keks

W oczekiwaniu na  święta kombinuje jak odtworzyć smak pysznych gołąbków mojej babci?!
Dziadzio kisił całe główki kapusty, ja nie mogę trafić na taką dobrą kapustę, żeby nie była twarda i żeby nie była za kwaśna. Dlatego zamiast gołąbków będzie coś, co chociaż w małym ułamku swoim smakiem przeniesie mnie wstecz do stołu wigilijnego dziadków.


Składniki:
- około 70 dag kapusty kiszonej
- około 70 dag surowych obranych  ziemniaków,
- 1 torebka kaszy gryczanej,
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- garść suszonych grzybów,
- pół cebuli

Kapustę drobno siekamy i gotujemy w wodzie z liściem laurowym i zielem oraz solą i pieprzem.
Gdy kapusta będzie lekko twarda przelewamy przez sito. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin - pilnujemy, gdyby woda odparowała to dolewamy.
Ziemniaki  i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach, łączymy z kapustą, suchą kaszą, posiekanymi grzybami, jajkami, mąką - mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do blaszki typu keks wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 180 st. C, pieczemy przez 1 godzinę.

Komentarze

Popularne posty