Tort ananasowy

Składniki na biszkopt:
- 10 jaj - średniej wielkości,
- 20 łyżek cukru,
- 20 łyżek mąki pszennej typu 405

Białka oddzieliłam od żółtek, białka ubijamy na puszystą gęstą masę, dodajemy po 2 łyżki cukru, co jakiś czas, tak ubijamy aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Następnie dajemy żółtka, delikatnie mieszamy i na końcu przesianą mąkę - mieszamy ostrożnie żeby masa nie opadła do połączenia składników.
Boki tortownicy o średnicy 32 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i też smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 st C na około 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temp. do 180 st C i pieczemy kolejne 25 minut - do suchego patyka, pilnujemy żeby się  nie przypalił. 
Ciasto wyciągamy i rzucamy na blat, przekrawamy na 3 części.


Mus ananasowy:
- puszka ananasów z zalewą,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- 4 łyżeczki agartyny firmy kotanyi
Ananas z zalewą blendujemy, gotujemy w garnku z cukrem i agarem, na wolnym ogniu od wrzenia około 10 minut. Przestudzony mus, wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia - tą samą w której piekliśmy biszkopt. Odstawiamy do stężenia. 

Krem waniliowy:
- 0,5 l mleka,
- 200 g masła,
- 100 g margaryny,
- 2 łyżki maki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru - lub więcej jeśli lubicie słodkie,
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 
- 5 żółtek,

Odlewamy około pół szklanki mleka, resztę gotujemy. Do odlanego mleka dodajemy, żółtka, obie mąki, cukry, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając cały czas aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy na biały puch i po łyżce dodajemy budyń, tak ucieramy aż zużyjemy cały budyń.

Dodatkowo:
- 400 g truskawek,(3-4 sztuki do ozdoby)
- puszka ananasów. (1 krążek ananasa do ozdabiania)
- limonka (wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy wodę i cukier - do nasączenia biszkoptu)(z pozostałej połówki ścinamy cieniutko skórkę którą wykorzystamy do przystrojenia tortu)


Wykonanie:
Na pierwszy spód wykładamy tężejący mus z ananasa, następnie II placek, nasączamy ponczem, część masy budyniowej, pokrojone truskawki , III placek, wykładamy pozostałą masę na wierzch i boki, układamy krążki ananasa. Z pozostały truskawek i ananasa oraz limonki robimy motylki.

Komentarze