Lazania wegetariańska

Składniki:
- 1 szkl zielonej soczewicy,
- 1 cebula,
- puszka pomidorów krojonych,
- przecier pomidorowy około 1 szklanka
- sól,pieprz, 2-3 ząbki czosnku, oregano, bazylia, tymianek
- kulka mozzarelli,
- płaty makaronu do lazanii


Sos beszamelowy:
- około 80 gr masła
- 2 czubate łyżki mąki
- mleko około 1 -1,5 szklanki
- 2 plastry sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oleju, soczewice gotujemy około 30 minut, pod koniec gotowania solimy. Tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem rozgniatamy soczewicę, wykładamy ją do podsmażonej cebuli. Chwilę smażymy, dodajemy czosnek i przyprawy. Na koniec zalewamy pomidorami i przecierem.
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie partiami dodajemy mleko do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodajemy ser i przyprawy.

Do dużej patelni wlewam trochę wody i na wrzątek wkładam po 3 płaty makaronu gotuje 2-3 minuty (lazania szybciej się upiecze gdy makaron jest już podgotowany).
Na dno foremki wykładam makaron, na to kładę sos beszamelowy, pomidory z soczewicą, powtarzam tą czynność do wykorzystania składników. Na wierzch kładę plastry mozzarelli.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez około 20-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić lazanie w piekarniku na około 15-20 minut.


Komentarze