Domowe puszyste pączki


Składniki na ciasto:
- 70 gram świeżych drożdży,
- 1 kg mąki pszennej typu 450,
- 110 gram cukru,
- 0,5 l mleka,
- szczypta soli,
- 7 żółtek,
- 1 jajko,
- masło 100 gram
- 40 ml spirytusu,
- około 2 łyżki oleju

Dodatkowo : marmolada/powidła z dzikiej róży, wiśni, moreli - około 400 ml
1 l oleju do smażenia




Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozkruszamy do miseczki zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem (niepełną szklanką), dosypujemy 3-4 łyżki cukru, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce  lub wstawiamy do miski z ciepłą wodą. Jajko  oraz żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko, rozczyn z drożdży, ubite jaja, mieszamy i na końcu dodajemy masło oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, ja najpierw robię to w mikserze - jakieś 7 minut, po tym czasie ciasto wykładam na blat i ręcznie jakieś 10-15 minut wyrabiam. Ciasto będzie się kleić i po chwili ma się ochotę wyrzucić wszystko i dać sobie spokój ale trzeba cierpliwie przetrwać i wyrabiać, wyrabiać i wyrabiać :). Ja do miseczki wlewam 2 łyżki oleju i co chwilę zanurzam w nim palec, rozsmarowuję na dłoniach i tak wyrabiam  ciasto, dzięki temu nie klei się tak do rąk. Gdy ciasto jest już wyrobione obsypuję mąką i wstawiam do naczynia na  godzinę w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. P tym czasie ciasto dziele na kulki o wadze około -50-60 gram. Z kulki robię placka i wykładam łyżeczkę powideł, zlepiam jak pieroga a potem te części zlepione łapie jak sakiewkę, delikatnie zakręcam i gotowego pączka kładę na obsypanej mąką stolnicy wiązaniem do dołu.  Pączki przykrywam i odkładam na około 30-40 minut. Do głębokiego garnka wlewam olej i rozgrzewam. Gdy olej jest  za gorący wrzucam kawałek obranego ziemniaka, dzięki temu pączki się  nie przypalają. Pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i po wrzuceni 3-4 sztuk przykrywamy pokrywką. Usmażone wykładam na papier ręcznikowy i jeszcze ciepłe obtaczam w cukrze pudrze.
Mniam !














Komentarze