Chaczapuri

Wspaniała przekąska lub obiad a na drugi dzień mamy śniadanie do pracy.
 Składniki na ciasto:
- mąka 0,5 kg
- suche drożdże około 3-4 g
- szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli, cukier - szczypta

Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto - będzie dość luźne i klejące, staramy się nie podsypywać mąki, można smarować ręce olejem i zagniatać, wtedy tak się ciasto nie lepi. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 30 -40 minut.

Farsz:
Tu można poszaleć, bo tak jak na pizze dodajemy różne kombinacje składników. Dzisiaj robiłam dwa rodzaje:
-  serowe: ser żółty gouda i feta,
- pieczarki podsmażone z cebulką i solą, pieprzem, przyprawą do pizzy, pokrojone suszone pomidory , papryk pokrojona w kostkę,mozzarella, ser żółty.

Ciasto po wyrośnięciu podzieliłam na równe części -wyszło mi 9 kawałków.
Rozpłaszczamy rękoma lub wałkiem ciasto, wykładamy farsz, robimy sakiewkę łącząc obręcze placka, zakręcamy i spłaszczamy. Delikatnie dłońmi lub wałkiem robimy placek. Jeżeli farsz ma kawałki twarde- jak tu papryka to trzeba to robić ostrożnie żeby nie przebiło się cisto - jeśli tak się stanie to można zalepić przerwane ciasto.
Gotowe placki kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnie, zmniejszamy ogień i czekamy. Takie podpiekania trwa około 15- 20 minut. Po przewróceniu na drugą stronę smarujemy cieniutką warstwą masła. Dla przyspieszenia  sprawy podpiekałam na dwóch patelniach. Podawać z sosem czosnkowym, tysiąca wysp czy ketchupem lub same.





Komentarze