Omlet na słodko

Omleta robię ze względu na córkę, bo mało co je a tu chociaż zjada całe jajka, nie wiem tylko czy mają one taką samą wartość jak takie gotowane na miękko.
Składniki: (około 3 sztuki na dużej patelni):
- 5 jaj
- około 10 łyżek mąki
- około 4 łyżek cukru
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, po czym połączyć delikatnie z mąką żeby nie opadło.
Na rozgrzaną patelnie daję troszeczkę oleju i nakładam masę. Zmniejszam ogień i czekam. Na bardzo małym ogniu delikatnie się smaży, potem przekładam na 2-gą stronę.
Między czasie można przygotować owoce: jabłka, banany, truskawki, jagody ,malin - co kto ma. Wykładam na tależ delikatnie w środek kładę owoce i przykrywam . Można polać rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze