Zapiekane ziemniaczki z pieczarkami

Tak proste danie a takie pyszne, że nawet mięsożercy nie będą mogli się oprzeć. Polecam od razu zrobić podwójną porcję i zaprosić znajomych.
Do pieczenia miała być dodana papryka czerwona, ale zapomniana została w lodówce. Dzięki czemu można szybko powtórzyć  to danie z dodatkowym składnikiem i sprawdzić czy może być jeszcze lepsze.

Składniki:
- małe młode ziemniaczki około 1 kg,
- pieczarki około 300 g
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, tymianek, mielony kminek, papryka wędzona, papryka słodka i ostra, vegetta,
- 2 łyżki ketchupu pikantnego



1. Młode ziemniaki porządnie myjemy, nie ma konieczności obierania, osuszamy ręcznikiem.
2. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, mieszamy dodajemy czosnek w skórce i przykrywamy pokrywą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 180st. C.
3. Między czasie myjemy pieczarki i kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Cebulę kroimy w piórka.
5. Po upływie 25 minut odkrywamy ziemniaki i  wykładamy na wierzch pieczarki i cebulę oraz ketchup. Ponownie wkładamy do piekarnika ale bez pokrywki i podkręcamy piekarnik do 200 st. C.. Tak pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia można przemieszać warzywa.

Komentarze

Prześlij komentarz