Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Chociaż jestem na bakier z ciastem drożdżowym to w swej upartości nie poddaje się i próbuję, próbuję i próbuję. Tym razem mogę się pochwalić, że bułeczki wyszły puszyste i bardzo dobre.
Pieczcie i nadziewajcie różnymi owocami a dla smakoszy wytrawnych dań polecam nadziać kiszoną kapustą, kaszą gryczaną czy soczewicą pomijając z przepisu cukier waniliowy, jedną łyżeczkę białego cukru oraz kruszonkę.
 Za kilka dni  pojawi się przepis na bułeczki ze słonym nadzieniem - zapraszam do skorzystania z przepisu.

Składniki na 18 bułeczek:
- 550 g mąki pszennej,
- 3 jajka,,
-14 g suchych drożdży ,
- 50 g masła,
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
-1/4 łyżeczki soli,
- wiśnie ze słoika lub inne ulubione nadzienie ( jabłka z cynamonem, jagody, czekolada, słodki twarożek, śliwki, budyń itp. )

Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 4 łyżki cukru,
-50 g roztopionego masła

1. Białka oddzielamy od żółtek i odkładamy na później do smarowania bułeczek.
2. Do miski lub kielich miksera dodajemy: mąkę, żółtka, drożdże, ciepłe mleko, cukier, sól. Wyrabiamy ręcznie lub hakiem ciasto. Gdy składniki już dobrze się połączą dodajemy ciepłe roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wyrabiamy około 1 minuty i dzielimy na porcje o wadze około 50 g. Z każdej kulki formujemy dłońmi placek i nakładamy nadzienie, zamykamy jak pieroga i skręcamy w sakiewkę, zlepieniem kładziemy do dołu. Przykrywamy bułeczki i odstawiamy na 25 minut.
4. Roztapiamy masło na kruszonkę i do letniego dodajemy mąkę i cukier, mieszamy palcami lub widelcem do powstania małych grudek.
5. Roztrzepujemy  białko, dodajemy łyżeczkę oleju i łyżeczkę masła, smarujemy bułeczki i posypujemy kruszonką.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C i pieczemy bułeczki na papierze do pieczenia przez około 20 minut - aż będą rumiane.






Komentarze