Jagodowa kostka



Składniki:
- jagody - litrowy słoik,
- 5 jaj,
- 10 płaskich łyżek cukru,
- 10 pełnych łyżek mąki pszennej,
-  3 galaretki bez żelatyny,
- 500 ml śmietanki kremówki 36%,












1.Jagody płuczemy i osuszamy na sicie.
2. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do białek dodajemy partiami po 2 łyżki cukru i nadal ubijamy.
4.Do masy białkowej dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy do połączenia składników.
5. Bo masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy bardzo powoli aby nie opadły jajka.
Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 160 st C na 15 minut, po tym czasie zwiększamy temp. do 180 st C i pieczemy jeszcze około 10 minut. Pieczemy do "suchego patyka".
7. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno,dodajemy ciepłą (nie gorącą i nie chłodną) rozpuszczoną w połowie szklanki wody galaretkę i miksujemy.
8. Na przestudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową utwardzoną galaretką, na to wysypujemy jagody i jako ostatnia warstwa tężejące pozostałe 2 galaretki.
(Zamiast galaretki do śmietanki można dodać rozpuszczony agar).



Komentarze