Grillowany camembert i sałatka ze szpinaku.
Inspiracją do takiego obiadu było danie serwowane na wspaniałym weselu u koleżanki gdzie ostatnio gościliśmy.
Niektórzy mogą odczuwać niechęć do słodkiej konfitury żurawinowej ale nie omijajcie tego składnika gdyż wspaniale komponuje się z serem. Ja wykorzystałam gotowy zestaw z firmy Turek, opakowanie zawiera 2 krążki sera i saszetkę z żurawiną.
Składniki:
- serek camembert,
- dżem żurawinowy,
- marynata: musztarda francuska 1 łyżeczka, sól, pieprz, papryka ostra, olej 2 łyżki
Serek wkładamy do marynaty na około 30 minut, przed podaniem kładziemy na patelnię grillową i grillujemy do zrumienienia z każdej strony. Polewamy żurawiną.
Sałatka:
- młody szpinak,
- pomidor,
- pół cebuli,
- uprażone ziarnka słonecznika,
- sos: ocet balsamiczny 2 łyżeczki, oliwa 1 łyżeczka, sól, pieprz,
Łączymy wszystkie składniki.
Komentarze
Prześlij komentarz