Zapiekanka warzywna

Podobno wygląd się nie liczy i w tym przypadku to się sprawdza, bo wyszła pyszna zapiekanka.
 Składniki:
- ziemniaki 5-6 szt.
- cebula 1 szt.
- mrożona mieszanka warzyw (u mnie w składzie: brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona płaska)
- puszka czerwonej fasoli
- groszek zielony mrożony około szklanki
- czosnek 2-3 ząbki
- śmietana 22% - 200 ml
- mozzarella -1 kulka
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, papryka ostra
Dodatkowo: mieszanka sałat polana dresingiem na bazie oleju lnianego, soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, orzechy włoskie.

Ziemniaki kroimy w kostkę, podsmażamy kilka minut na patelni na oleju, dodajemy pokrojoną cebule. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, warzywa mrożone,czosnek drobno pokrojony, przyprawy, pokrojona mozzarellę oraz odsączoną fasolę. Mieszamy i zalewamy śmietaną. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w 180 st C.

Komentarze