Ryż z zielonymi warzywami gotowanymi na parze.

Odkurzyłam stary parowar, poleżał i nabrał mocy. Dzisiaj zdrowy posiłek przed pierwszym w tym roku zimowym treningiem na powietrzu. Ponad 2 tygodniowa przerwa, antybiotyk i osłabienie organizmu zostało wzmocnione dużą dawką warzyw. Miało być fit ale nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sosu na bazie śmietany  - wiadomo skąd ta oponka na brzuchu :).



Składniki:
- mrożone warzywa: zielona fasolka szparagowa, bób, groszek zielony,
- brokuł świeży,
- ryż
- 2-3 łyżki masła
- kiełki słonecznika
- sól, pieprz
- 3 marchewki
- 1 ząbek czosnku

Sos: 3 łyżki śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, koperek, sól, pieprz, carry.

Marchewkę kroimy w cienkie krążki, chwilę smażymy na łyżce oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy, gdy woda prawie całkiem odparuje dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilkę smażymy.
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa, (kiełki zostawiamy do dekoracji) układamy w parowarze i czekamy u mnie było to około 20 minut. Gdy warzywa będą gotowe przyprawiamy.  Danie prawie samo się robi.
To co zostanie polecam zmieszać, zapakować do pudełka i ma drugi dzień gotowy zestaw na drugie śniadanie do pracy.
smacznego.



Komentarze