Tradycyjny barszcz na zakwasie.

Składniki na zakwas:
- 1 kg buraków
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 l wody
- 1 łyżka soli kamiennej
-  kilka kulek pieprzu czarnego
- 3-4 łyżki soku z kiszonych ogórków


Do garnka lub dużego słoja wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki buraki, pokrojoną w plastry cebulę, liść, ziele, sól,pieprz, sok z ogórków i zalewamy wodą, tak aby wszystkie buraki były zanurzone w wodzie, przykrywamy i obciążamy np. talerzem i stawiamy na to słoik z wodą.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni,  Gdy zakwas będzie gotowy odcedzamy i przelewamy do butelek lub słoików.


Barszcz czerwony:
- 2 kg buraków
- warzywa : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 1 cebula, 2-3 pałki selera naciowego
- około 2 litry wody
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 2-3 listki laurowe
- 6 kulek ziela
- szczypta cukru

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy warzywa przyprawy ( oprócz majeranku i czosnku) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny.
Odcedzamy, ponownie wlewamy do garnka i wlewamy zakwas - podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypta cukru.

Komentarze

Popularne posty