Wegańskie kotlety

Składniki:
- ugotowana  kasza orkiszowa 1 torebka
- ugotowany  ryż - 1 torebka
- pieczarki - około 200 g
- cebulka
- czosnek - 2 ząbki
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, papryka wędzona, sos sojowy, natka pietruszki,
- 2 łyżki siemienia lnianego -  zmielonego
-  1 łyżka mąki z ciecierzycy
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia.

Surówka: pół korzenia selera, 2 marchewki, 1  por - biała część, kawałek jabłka, sól, pieprz, odrobina musztardy dla kwaśnego smaku oraz jogurt naturalny lub sojowy  i 2 łyżki majonezu lub sojonezu. Seler, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce, pora kroimy na paseczki, łączymy z pozostałymi składnikami.


Kaszę i ryż łączymy - trochę blendujemy, cebule smażymy aż się zrumieni i dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy do odparowania wody, dodajemy do kaszy i ryżu. Przyprawiamy, dodajemy siemię, dokładnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Toczymy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Kotlety podane z surówką oraz dodatkową porcją kaszy orkiszowej.
Może nie wygląda to kolorowo ale jest smacznie i zdrowo.


Komentarze