Wegańskie gołąbki.


Składniki:
  • 1 duża główka białej kapusty,
  • 3 torebki białego długiego ryżu,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, lubczyk, ostra papryka, mieszkanka przyprawy do mięsa mielonego 
  1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
  2. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do garnka na wrzącą wodę, przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z gazu. Zostawiamy tak kapustę na około 20 minut - w zależności od kapusty czas ten może być krótszy lub dłuższy. Sprawdzamy miękkość kapusty, gdy jest już odpowiednia wyciągamy ją i oddzielamy liście.
  3. Farsz: ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy na drobną kostkę, najpierw smażymy cebulę, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki, przyprawiamy i smażymy do odparowania wody. Fasolę odsączamy i gnieciemy widelcem. Łączymy fasolę, pieczarki, ryż - odsączamy na sitku ale nie zbyt dokładnie, kleik fajnie złączy nam cały farsz. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i pozostałe przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy.
  4. Farsz zawijamy w liście kapusty.
  5. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie na liściach kapusty, zalewamy bulionem warzywnym i pieczemy około 45 minut w temp. 180st C.
  6. Podajemy z sosem pomidorowym, ziemniakami, pieczywem. Smacznego !

Komentarze