Przejdź do głównej zawartości
Wegańskie gołąbki.
Składniki:
- 1 duża główka białej kapusty,
- 3 torebki białego długiego ryżu,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, lubczyk, ostra papryka, mieszkanka przyprawy do mięsa mielonego
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
- Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do garnka na wrzącą wodę, przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z gazu. Zostawiamy tak kapustę na około 20 minut - w zależności od kapusty czas ten może być krótszy lub dłuższy. Sprawdzamy miękkość kapusty, gdy jest już odpowiednia wyciągamy ją i oddzielamy liście.
- Farsz: ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy na drobną kostkę, najpierw smażymy cebulę, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki, przyprawiamy i smażymy do odparowania wody. Fasolę odsączamy i gnieciemy widelcem. Łączymy fasolę, pieczarki, ryż - odsączamy na sitku ale nie zbyt dokładnie, kleik fajnie złączy nam cały farsz. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i pozostałe przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy.
- Farsz zawijamy w liście kapusty.
- Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie na liściach kapusty, zalewamy bulionem warzywnym i pieczemy około 45 minut w temp. 180st C.
- Podajemy z sosem pomidorowym, ziemniakami, pieczywem. Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz