Tortilla hiszpańska.


Składniki:
- ugotowane ziemniaki 5 sztuk,
-   jaj 6-7 sztuk,
- szpinak 3 garści,
- suszone pomidory 6 sztuk,
- sól, pieprz
- ser halloumi 100 g
- pół cebuli,
- jogurt grecki doprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem






1. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy,gdy się zrumienią dodajemy cebulę i chwilę smażymy.
2. Przekładamy z patelni na talerz.
3. Jajka w głębszym naczyniu roztrzepujemy nie zbyt dokładnie, dodajemy przestudzone ziemniaki, pokrojony ser oraz pomidory i szpinak. Mieszamy doprawiamy i wylewamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Zmniejszamy ogień i przykrywamy, tak smażymy około 7 minut, sprawdzając czy spód się nie przypala. Przewracamy na drugą stronę (zsuwamy z patelni na większy talerz bądź pokrywkę i przekładamy na patelnie) 2-gą stronę smażymy około 5 minut.



Komentarze