Kotlety "mielone " z zielonej soczewicy.

Całkiem przyjemny klasyczny mielony z młodymi ziemniaczkami i mizerią.




Składniki:
- 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, vegeta, papryka ostra,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- opcjonalnie bułka tarta do obtoczenia,


1.Soczewicę gotujemy około 30-40 minut z liściem laurowym i zielem. Po wyłączeniu gazu dodajemy vegetę, sól, pieprz i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie, wyjmujemy liście i kulki.
2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy do odsączonej soczewicy i blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem, natką i papryką.
3. Na koniec dodajemy mąkę i kaszę oraz jajko lub siemię, mieszamy formujemy zwilżonymi dłońmi kotleciki - z podanych składników wyszło mi 10 kotletów.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Komentarze