Młody bigosik śmietanowy

 Bigos:
- 2 główki młodej kapusty
- marchewka,seler, pietruszka - korzenie
- sól, pieprz, kostka warzywna, ziele, liść laurowy, maggi
- koperek, natka pietruszki, szczypior
- śmietana około 250 ml
- pokrojona w kosteczkę i podsmażona cebulka 2-3 sztuki  na oleju
Kapustę drobno poszatkować, międzyczasie nastawić w dużym garnku około 2 szklanki wody z marchewką, pietruszką i selerem - starte na tarce lub pokrojone.
Poszatkowaną kapustę wkładać do garnka, dodać przyprawy. Pilnować i gotować do odpowiedniej miękkości, odparować wodę, dodać podsmażoną cebulę. Zaprawić śmietaną. Przed podaniem dodać koperek, natkę pietruszki i szczypior.
Podawać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem.


Komentarze

Popularne posty