Wegetariańska zupa gulaszowa.


Składniki:
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pieczarki około 100 g
- boczniaki - opakowanie
- cebula - 1 sztuka
- czosnek -2 ząbki
- ziemniaki 2 sztuki
- natka pietruszki
- koncentrat pomidorowy około 3 łyżki
- pomidor- 2 sztuki
- wywar z warzyw około 1,5 l
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, kminek, sos sojowy, oregano

 1. Do goracego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy około 10 minut
2. Gdy ziemniaki się gotują kroimy w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i oregano;
3. Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na wolnym ogniu do miękkości,  dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory, smażymy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką;
4. Do gotujących się ziemniaków dodajemy pieczarki, boczniaki, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy pozostałymi  przyprawami i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu zupy dodajemy przetarty przez praskę czosnek;
5. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty