Pieczona papryka.

Składniki:
- papryka,
- oliwa,
- czosnek,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny,
- zioła: oregano, bazylia, tymianek, koper

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, paprykę  układamy na papierze do pieczenia w blaszce w piekarniku. Pieczemy około 35-45 minut, co jakiś czas obracając paprykę, aby spiekła się z każdej strony. Upieczoną, gorącą paprykę przekładamy do foliowego woreczka i szczelnie zakręcamy, gdy ostygnie ściągamy skórę. Paprykę kroimy w kostkę, zalewamy oliwa, dodajemy czosnek, wybrane zioł, sól oraz pieprz, skrapiamy octem. Słoiczek zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Papryka jest przepyszna, można wykorzystać jako dodatek do obiadu, do różnego rodzaju past kanapkowych czy do zapiekanek.

Komentarze