Ziemniaki z kalafiorem

Danie zainspirowane indyjską potrawą allo gobi, o której przeczytałam w jednej z powieści - autorka tak je opisała, że zapachy  unosiły się  w mojej wyobraźni i musiałam wypróbować. Jeżeli ktoś nie lubi intensywnych aromatów goździków, kardamonu, cynamonu, curry to nie zachwyci się tym daniem. Za to smakosze będą zachwyceni szczególnie teraz gdy są chłodne wieczory, bo rozgrzewa.

Składniki:
- jeden kalafior,
- około 0,5 kg ziemniaków,
- 5 pomidorów,
- 1 czerwona cebula
- 1 cebula 
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka chilli,
- sól, pieprz, papryka ostra, garam masala, kurkuma, curry
- natka pietruszki 
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła

1. Pokrojone cebule wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i masłem, smażymy chwilę, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy przyprawy i jeszcze 2 minuty smażymy.
2. Na patelnię wykładamy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut,
3. Przekładamy wszystko do dużego garnka i podlewamy woda - około 2 szklanki, gdy się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielony na różyczki kalafior, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku.
4. Podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub jemy samo danie , posypujemy natką pietruszki.

Komentarze